Ip

Comuna Ip este aşezată în partea de vest a judeţului Sălaj, la o distanţă de 45 km de municipiul Zalău, şi 17 km de cel mai apropiat centru urban, Şimleu Silvaniei. Comuna Ip este situată la contactul dintre Depresiunea Şimleului şi Dealurile Camărului. Localităţile Ip, Zăuan şi Zăuan-Băi, situate la nord de râul Barcău se includ în dealurile Cămarului, iar teritoriul localităţilor Cosniciu de Sus, aflat la sud de râul Barcău, aparţin Depresiunii Şimleului.


Comuna Ip are în componenţă cinci sate: Ip - satul de reşedinţă, Cosniciu de Jos, Cosniciu de Sus, Zăuan, Zăuan-Băi.
Comunei Ip se învecinează cu următoarele comune: la Nord cu comunele Camăr şi Carastelec, la Nord-Est cu comuna Măerişte, la Sud-Est cu comuna Nuşfălău, la Sud cu comuna Halmăşd, la Vest cu comuna Marca.


Agricultura este principala ramura economica a comunei. Locuitorii comunei Ip sunt recunoscuti ca fiind mari agricultori, remarcandu-se prin productiile mari de cereale, legume si nu in ultimul rand prin calitatea vinului produs in aceasta parte de tara. Beneficiind de importante rezerve de carbuni, comuna Ip, de-a lungul timpului, s-a facut cunoscuta ca fiind un important centru minier din nord-vestul tarii.


Cai de acces in comuna


Fata de resedinta unitatii administrativ teritoriale, satele componente sunt situate la distante cuprinse intre 3 km Cosneciu de Jos, 4 km Cosneciu de Sus, 2 km Zauan si 3 km Zauan-Bai. Legatura satelor cu orasele din zona se realizeaza prin intermediul drumului national 19B, ce leaga centrele judetene Zalau-Oradea, precum si prin calea ferata Jibou-Sarmasag-Sacuieni-Oradea, gara Ip asigurand locuitorilor accesul spre centrele urbane. Prin intermediul drumului judetean DJ109P Ip-Cerisa-Halmasd, se face legatura cu orasele din centrul judetului Bihor, iar pe drumul judetean Ip-Camar se asigura iesirea la soseaua nationala a locuitoerilor din Zauan-Bai.

 

Istoric


Istoria stravechiului tinut salajan se pierde in negura vremurilor, ea fiind o parte integrata din multimilenara istorie a existentei poporului roman. Datorita conditiilor naturale pe care le-au oferit dintotdeauna aceste locuri, omul a vietuit aici inca din vremuri preistorice. Cercetarile arheologice au dovedit prezenta omului din epoca neolitica la Zauan si Ip.
Vestigii şi situri arheologice


Pe teritoriul comunei Ip există un număr important de vestigii şi situri arheologice, care sunt incluse pe lista monumentelor istorice din judeţul Sălaj. Aceste obiective sunt următoarele: aşezare dacică din sec. II - III d. Chr. în lunca văii Barcăului, Cosniciu de Jos; aşezare din epoca bronzului la punctul "Bánffy - Tag" la capătul de SE al satului Zăuan, în valea Barcăului; aşezarea "Akasztódomb" din Neolitic, cultura Tisa la 1,5 km NV de satul Zăuan, pe prima terasa de pe stânga Barcăului; "Temetődomb" ("Dâmbul Cimitirului") din neolitic, la marginea de NE a satului, pe partea dreaptă a drumului Zalău-Şimleu-Oradea, însă, din păcate nu sunt semnalate şi valorificate şi nu se găsesc informaţii despre ele.

 

Înapoi