Marca

Comuna Marca este situată la limita vestică a judetului Sălaj, pe DN19B, Nusfalău - Săcuieni. Înspre vest se învecinează cu judeţul Bihor iar în est şi sud-est cu comunele Ip, Camăr şi Halmăşd. Cel mai apropiat centru urban este Şimleu Silvaniei aflat la 25 km, Zalăul la 54 km şi Oradea la 85 km.


Comuna Marca are în componenţă patru sate: Marca - satul de reşedinţă, Porţ, Lesmir, Şumal şi Marca-Huta.


Săpăturile arheologice de la Cetatea Marca au descoperit numeroase fragmente ceramice, care aduc precizări importante în ceea ce priveste civilizaţia dacică de dinaintea cuceririi romane. Tot aici, în jurul fundaţiei turnului medieval dar şi pe platoul cetăţii, s-au descoperit fragmente ceramice din Evul Mediu. Datorită condiţiilor geografice favorabile şi tradiţiei de centru militar, comuna Marca s-a dezvoltat repede din punct de vedere economic.


Istoric Port


Tradiția păstrată despre înființarea satului Porț spune că această localitate a fost întemeiată de patru familii venite din satul vecin, Marca. Fără a se păstra documente cu privire la momentul înființări satului, primele mențiuni ale localității datează din sec. al XIV-lea, mai exact în anul 1393- din documentele de atestare rezulta ca denumirea era de Olah Porcelany - ( chestiune interesanta ce ar atesta o activitate de olarit recunoscuta la mare distanta; Argila este prezenta in zona, ceea ce poate reprezenta o materie prima de buna calitate), când localitatea Porț este subiectul unui schimb de moșii de la un proprietar la altul. După alte surse, prima atestare documentară a localității are loc abia în anul 1477.

 

Trasee turistice


Marca sat Port - Colinele Toglaciului - Biserica din lemn "Inaltarea Domnului" 1792
Marca - comuna - Defileul Barcaului - Colinele Toglaciului/raul Barcau

Înapoi