Mlaștina de la Iaz

Mlaștina de la Iaz

Mlaștina de la Iaz este o arie protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a IV-a (rezervaţie naturală de tip faunistic și floristic), situată în judeţul Sălaj, pe teritoriul comunei Plopiș. Mlaştina are o mare importanţă ştiinţifică pentru regiune, deoarece pe lângă faptul că adăposteşte unele specii turbicole mai deosebite, ea reprezintă un eşantion natural autentic pentru istoricul pădurilor din regiune datorită prezenţei unui bogat material sporo-polinic. De asemenea, studiile entomologice au dus la descoperirea prezenţei unei specii de insecte unice în ţară.


Rezervația naturală a fost înființat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei și faunei sălbatice aflate în extremitatea nordică a Apusenilor.


Flora rezervației este constituită din elemente specifice turbăriilor, în cea mai mare parte din mușchi de turbă și specii ierboase rare. Specii floristice semnalate în arealul rezervației: roua cerului, trestioară cunoscută și sub denumirea de terstie de câmp, sclipeți sau șuvară cunoscută și sub denumirea de iarbă albastră, un rogoz din specia Carex vesicaria, papură, spetează unoscută și sub denumirea de rugină, buzdugan-de-apă, bumbăcăriță, crușin. Flora lemnoasă este constituită din arbori cu specii de: salcie aurie, răchită sau arin negru.

Galerie Foto

Înapoi